Huvudinnehåll

Park med barn och vuxna

 

Anpassning till ett varmare, torrare och blötare klimat

Klimatförändringens effekter ser vi redan idag.
Vi behöver anpassa oss nu för att möta behoven i en värld i förändring.
Här på Klimatanpassning.se finns mer information, stöd och verktyg.

Gå direkt till...

De senaste nyheterna om klimatanpassning från vår omvärld

  • Håbo rustar för ändrat klimat - utvald i EU-projekt

    Som enda kommun i Sverige har Håbo kommun tillsammans med två länsstyrelser valts ut och får tekniskt och ekonomiskt stöd genom EU-projektet CLIMAAX för att stärka Europas och vår egen kommuns klimatanpassningsförmåga. Av 263 ansökningar valdes Håbo kommun ut tillsammans med 36 andra lokala myndigheter runt om i Europa, alla med målet att skapa motståndskraft mot ett förändrat klimat.
  • Insatserna för en grön industriell omställning fortsätter

    Ökade satsningar inom grön omställning, säker och hållbar kemi, en utvecklad blå ekonomi, ökat fokus på motståndskraftiga städer och hållbara infrastruktursatsningar. Det vill IVL:s vd John Rune Nielsen se framöver. Trots den geopolitiska turbulensen i världen och att USA vänt hållbarhetsfrågorna ryggen ser han med optimism på kommande år.
  • Stor upprustning av vandrings- och cykelleder förbättrar Skånes friluftsliv

    Nya skyltar, vindskydd, toaletter och andra viktiga förbättringar har de senaste tre åren vuxit fram längs Skåneleden och mountainbike-leder runt om i Skåne. Arbetet är en del av projektet Kraftsamling Outdoor Skåne där Region Skåne tillsammans med en rad aktörer skapat bättre förutsättningar för att fler ska kunna uppleva naturen.
Glödlampa

Därför ska vi arbeta med klimatanpassning

I fokus under april:

Förändrad nederbörd

Klimatförändringen leder till att nederbörden i Sverige ökar generellt och som mest i norr. Men variationerna är stora över landet och mellan årstiderna. Klimatberäkningarna pekar även på att den extrema nederbörden kommer att öka.

Utvalt
Kvinna står intill översvämmad tomtmark.

Fastighetsägares ansvar

En fastighetsägare har ett långtgående ansvar och en skyldighet att själv vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin egendom mot exempelvis översvämning.

Ska ni ta fram en plan för klimatanpassning i kommunen?

Lathund för klimatanpassning - sju steg till klimatanpassningsplan

Syftet med Lathund för klimatanpassning är att stödja kommuner som vill komma igång med sitt arbete och ta fram en kommunal plan för klimatanpassning.

Gå direkt till Lathundens olika steg:

Det finns en mängd data- och karttjänster som stöd i arbetet med klimatanpassning.

Klimatanpassning i kommuner

Nyheter, stöd och vägledning för dig som arbetar i en kommun

Kommunerna ansvarar för invånarnas välfärd och kommunernas roll omfattar flera viktiga verksamheter som påverkas av att klimatet förändras.

Utvalt
En väg har rasat.

Statsbidrag för naturolyckor

Har din kommun bebyggelse som hotas av ras, skred, översvämning eller erosion? Då har kommunen möjlighet att söka statligt bidrag till förebyggande åtgärder. Här finns information om vilka förebyggande åtgärder som man kan få bidrag för, vad ansökan ska innehålla och hur man ansöker.

  • Håbo rustar för ändrat klimat - utvald i EU-projekt

    Som enda kommun i Sverige har Håbo kommun tillsammans med två länsstyrelser valts ut och får tekniskt och ekonomiskt stöd genom EU-projektet CLIMAAX för att stärka Europas och vår egen kommuns klimatanpassningsförmåga. Av 263 ansökningar valdes Håbo kommun ut tillsammans med 36 andra lokala myndigheter runt om i Europa, alla med målet att skapa motståndskraft mot ett förändrat klimat.
  • Tre svenska aktörer får stöd för klimatanpassning genom EU-projektet CLIMAAX

    Tre svenska aktörer har valts ut för att få tekniskt och ekonomiskt stöd genom EU-projektet CLIMAAX, vars mål är att stärka Europas klimatanpassningsförmåga. Det står klart efter att resultatet av den andra och sista utlysningen inom projektet presenterats den 25 mars.
  • Kommunen rustar centrala Djursholm mot skyfall

    Danderyds kommun behöver satsa mer på skyfallsåtgärder runt om i kommunen. Klimatförändringarna ökar risken för skyfall och översvämningar som ger stora skador på bebyggelse och vägar samt störningar el- och vattenförsörjning.
    Villaområde där vägarna runt trädgårdarna är fyllda med vatten.
Väderstation

I SMHIs poddserie "Klimatforskarna" kan du lyssna på flera avsnitt som handlar om klimatanpassning.

Effekter av ett förändrat klimat

Hur påverkas vi av ett klimat som förändras?

Konsekvenserna av klimatförändringarna är många för naturmiljö och biologisk mångfald. Det handlar om förändringar för ekosystem både på land och i vatten.

Exempel på klimatanpassningsarbete i Sverige

Så gjorde vi för att klimatanpassa vår verksamhet!

På SMHIs webbplats finns en samling med exempel på klimatanpassningsarbete runt om i Sverige. Där kan du ta del av hur andra har gjort, för att lära dig mer om klimatanpassning, eller för att få inspiration i ditt eget arbete.

Det senaste från SMHIs exempelsamling

Nyhetsbrev om klimatanpassning

Nyhetssammanfattning en gång i månaden

I slutet av varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev som innehåller ett urval av nyheter som publicerats på Klimatanpassning.se under den senaste månaden. Förutom nyheter innehåller nyhetsbrevet tips på finansieringsmöjligheter, kommande evenemang och mycket mer.

Utvalt
Kvinna med hund står intill en åker där vattnet stigit snabbt.

Nyhetsbrev om klimatanpassning: 27 mars 2025

Sammanfattning av nyheter, inspiration och event om klimatanpassning.

De senaste nyheterna från vår omvärldsbevakning

Kommande event om klimatanpassning